Blaasontsteking

De meeste patiënten met een blaasontsteking of urineweginfectie hebben klachten tijdens het plassen. Ze plassen vaak kleine beetjes. Het doet pijn of geeft een branderig gevoel. Soms zit er bloed in de urine of is er een krampende pijn onder in de buik. Meestal blijft een urineweginfectie beperkt tot een oppervlakkige ontsteking van het slijmvlies van de blaas, zonder koorts. Dat is een blaasontsteking. Naarmate de leeftijd vordert, is de kans op een urineweginfectie groter. Voor vrouwen meer dan voor mannen. Waarschijnlijk komt dit omdat vrouwen een korte urethra (plasbuis) hebben, waardoor bacteriën snel in de blaas kunnen komen. Bij vrouwen kan een incidentele urineweginfectie zonder koorts spontaan genezen.

 

Urineonderzoek in de HOED

 Onderzoek van de urine op verdenking of bij controle van een blaasontsteking, is mogelijk wanneer u de urine vóór 10.00 uur bij de balie inlevert.

Urine wordt uitsluitend geaccepteerd in een schoon urinepotje. Deze zijn bij de balie in onze praktijk GRATIS verkrijgbaar.

Om tot een juiste diagnose te komen, wordt u bij het inleveren gevraagd een urinevragenformulier in te vullen. Dit formulier kunt u downloaden van de website.

Er is een formulier speciaal voor de heren , voor de dames  en een formulier voor een controle van de urine n het gebruik van een antibioticakuur. U kunt het formulier thuis al uitprinten en op uw gemak invullen.

De formulieren kunnen niet per mail worden ingestuud!. Wij nemen deze alleen in behandeling in combinatie met een ingeleverd potje urine.

Voor de uitslag van het urineonderzoek kunt u bellen vanaf 11.30 uur

 

De behandelwijze van urineweginfecties is volgens de NHG-standaard gewijzigd. Voor uitgebreide  informatie over blaasontsteking, nierbekkenontsteking of prostaatontsteking kunt u kijken op thuisarts.nl