Iedereen heeft de keus en het recht om te verklaren dat hij/zij bepaalde behandelingen niet meer wil op een bepaald moment in het leven. Dit wordt een behandelverbod genoemd.
Het gaat om situaties waarbij u geen uitzicht heeft op herstel of kwaliteit van leven en u zelf niet meer aan de dokter kan zeggen wat uw wensen zijn. Bijvoorbeeld doordat u op dat moment erg ziek bent, niet kan praten of wilsonbekwaam bent.
In een behandelverbod kunt u bijvoorbeeld verklaren dat u in die gevallen behandelingen verbiedt die het leven verlengen, zoals: reanimatie, beademing of kunstmatige voeding.
Ook kunt u met een schriftelijke wilsverklaring aangeven aan uw artsen, met welke andere wensen er rekening gehouden moet worden.
In geval van euthanasie moet de patiënt altijd zelf kunnen communiceren en zijn/haar wens bij herhaling aan de dokter kenbaar maken. Hiervoor kunt u geen naaste machtigen, maar moet u dit altijd op het moment zelf kenbaar kunnen maken. Wel kunt u in een schriftelijke wilsverklaring vastleggen dat u dit mogelijk wil in de toekomst en alvast in uw dossier laten opnemen.
Hieronder vindt u twee voorbeelden: een euthanasieverklaring en een behandelverbod. Deze kunt u downloaden en invullen. Het is belangrijk om deze verklaringen ook mondeling met uw huisarts te bespreken. Zo zijn wij goed op de hoogte van uw wensen. Meer informatie over deze onderwerpen en dit gesprek kunt U lezen op deze > pagina < op onze website.
Document Euthanasieverklaring > hier. <
Document Behandelverbod > hier. <
Wat te doen met deze verklaringen?
- Vul de verklaringen in tweevoud volledig in. Bij naam wordt bedoeld volledige naam met volledige voornamen.
- Vul in het Behandelverbod de gegevens van de gevolmachtigde volledig in en bespreek de inhoud ervan met de gevolmachtigde. De gevolmachtigde moet uiteraard akkoord gaan met de volmacht.
- Onderteken beide verklaringen in tweevoud en bewaar van beide 1 exemplaar in uw eigen administratie, op een plaats die ook bekend is bij uw gevolmachtigde. Uw gevolmachtigde ondertekent het Behandelverbod niet, maar mag, indien gewenst, zijn/haar akkoord laten blijken door paraaf of handtekening aan de rechterzijde, naast de persoonsgegevens van de gevolmachtigde.
- Plan een (dubbele) afspraak in bij uw huisarts om uw verklaringen en wensen te bespreken; dan kan u ook de verklaringen afgeven en laten opnemen in uw dossier.