De meeste patiënten met een blaasontsteking of urineweginfectie hebben klachten tijdens het plassen. Ze plassen vaak kleine beetjes. Het doet pijn of geeft een branderig gevoel. Soms zit er bloed in de urine of is er een krampende pijn onder in de buik. Meestal blijft een urineweginfectie beperkt tot een oppervlakkige ontsteking van het slijmvlies van de blaas, zonder koorts. Dat is een blaasontsteking. Naarmate de leeftijd vordert, is de kans op een urineweginfectie groter. Voor vrouwen meer dan voor mannen. Waarschijnlijk komt dit omdat vrouwen een korte urethra (plasbuis) hebben, waardoor bacteriën snel in de blaas kunnen komen. Bij vrouwen kan een incidentele urineweginfectie zonder koorts spontaan genezen.
Urineonderzoek in de HOED
Onderzoek van de urine op verdenking of bij controle van een blaasontsteking, is mogelijk wanneer u de urine vóór 10.00 uur bij de balie inlevert.
Urine wordt uitsluitend geaccepteerd in een schoon urinepotje. Deze zijn bij de balie in onze praktijk GRATIS verkrijgbaar.
Om tot een juiste diagnose te komen, wordt u bij het inleveren gevraagd een urinevragenformulier in te vullen.
Voor de uitslag van het urineonderzoek kunt u bellen vanaf 11.30 uur
De behandelwijze van urineweginfecties is volgens de NHG-standaard gewijzigd. Voor uitgebreide informatie over blaasontsteking, nierbekkenontsteking of prostaatontsteking kunt u kijken op thuisarts.nl