Artrose
Bij Artrose vermindert het kraakbeen in een gewricht waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Veel bewegen vertraagt dit proces. Bij de Stichting Gezond Monnickendam bestaat een behandelprogramma voor mensen met Artrose. Dit behandelprogramma is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de huisartsen Monnickendam en de fysiotherapeuten.
Wat is Artrose
Het kraakbeen in uw gewrichten zorgt ervoor dat u soepel kunt bewegen. Ieder gewricht veroudert in meer of mindere mate. Vooral in de knie of heup geeft dit nogal eens klachten, omdat deze gewrichten uw lichaamsgewicht dragen. Normale dagelijkse belasting, zoals het langer staan, lopen, traplopen en overeind komen wordt dan een opgave. Voor uitgebreide informatie over artrose met uitleg over verloop en behandelmogelijkheden, klik op Informatie Artrose
Wat zijn de klachten
Uw gewrichten voelen stijf aan, het bewegen doet pijn en u heeft moeite met lopen. Soms treden ontstekingsreacties op: het gewricht is dan rood en gezwollen en voelt warm aan. Zo nu en dan last is niet zorgelijk, maar bij verergering is het goed de klachten te bespreken met uw huisarts of fysiotherapeut. Afhankelijk van het stadium van de klacht kunnen huisarts en fysiotherapeut u helpen, in eerste instantie vooral met voorlichting en advies. Want u kunt er vaak meer zelf aan doen dan u denkt! Wanneer nodig kan u een oefentraject volgen bij de fysiotherapeut en uw huisarts kan afhankelijk van de ernst van de artrose medicatie voorschrijven tegen de pijn en de ontstekingen.
Stadia van Artrose
Het proces van artrose doorloopt een aantal stadia variërend van een incidentele ontstekingsreactie tot de situatie waarin het kraakbeen (gewrichtsbekleding) volledig verloren is gegaan. Ieder stadium vraagt om een specifieke aanpak. Het is van groot belang dat u in een zo vroeg mogelijk stadium wordt geïnformeerd over deze aandoening, u kunt er dan nog het meeste zelf aan doen om verergering te voorkomen.
Valkuil
Door de klachten bent u wellicht geneigd minder te bewegen, maar verminderd bewegen is de grootste valkuil. Het proces van artrose zal dan juist toenemen. De kunst is voldoende te bewegen en te zorgen dat uw spieren in orde blijven. Juist uw spieren beschermen het gewricht.
Onderzoek
Het is belangrijk dat uw huisarts en fysiotherapeut zicht krijgen op uw dagelijkse belasting, zodat u gericht geadviseerd kan worden hoe u het beste met uw klacht om kan gaan. De huisarts en fysiotherapeut zullen daarom, voorafgaand aan de behandeling samen met u uw klachten grondig inventariseren. Dit is belangrijk om alle belangrijke factoren die een rol spelen in kaart te brengen. Afhankelijk hiervan wordt de juiste behandeling in gang gezet. Hiervoor zijn speciale formulieren ontwikkeld die u hier kunt terugvinden:Artrose programma formulieren U kunt deze uitprinten, invullen en inleveren bij uw huisarts.
Behandeling
Bij de Stichting Gezond Monnickendam is in samenwerking tussen huisartsen en fysiotherapeuten een speciaal behandelprogramma ontwikkeld om u in staat te stellen de artrose zo goed mogelijk onder controle te houden. U kunt zich hiervoor melden bij uw huisarts of fysiotherapeut.
Artrose gaat nooit over maar de gevolgen van artrose zoals pijn en stijfheid zijn heel goed te behandelen. ook aan de werking van uw pijnlijke en stijve gewricht(en) valt een hoop te doen.
Voor het behandelprogramma Artrose van de Stichting Gezond Monnickendam klik hier