Vorige tentoonstellingen

De wachtkamer en de hal van de HOED in Monnickendam zijn ingericht als expositieruimte. De huisartsen streven naar tentoonstellingen die artistiek verantwoord zijn, met een onderwerp dat raakt aan de gezondheidszorg. We hebben de aankondigingen van eerdere tentoonstellingen voor u bewaard.

 

2009: Foto's van Rieta Mulder

In 2009 zagen we foto's van Rieta Mulder :  zwartwit portretten van alle medewerkers van de HOED. 

Rieta Mulder is voor dit bijzondere project een paar weken regelmatig te gast geweest in de HOED. Ze heeft de sfeer opgesnoven en heeft iedereen leren kennen: artsen, praktijkassistentes, praktijkondersteuners, laborantes, de co-assistent. Tijdens die kennismaking heeft ze een flinke serie zwartwit en kleurenfoto’s gemaakt. Deze zijn te zien op grote prikborden die hier en daar opgesteld staan. Uiteindelijk besloot ze voor de tentoonstelling een serie zwartwit portretten te maken met de technische camera. Dit is een “klassieke” camera, waarbij de fotograaf scherp stelt met een zwarte doek over het hoofd. Het instellen duurt lang. Dat heeft een groot voordeel: je zit er uiteindelijk volledig ontspannen bij. Iedere buitenkant verdwijnt. Rieta is een meester in deze techniek.

Wij vinden dat in ieder portret iets zeer persoonlijks is gaan zitten. Ze heeft onze ziel gevangen. En dat was ook juist de bedoeling. We wilden laten zien wie we zijn. Juist nu onze organisatie zo groot wordt.

Het is een prachtige verstilde serie geworden, met een grote zeggingskracht. Kortom: kunst. De gebruikte techniek maakt dat de foto’s heel gedetailleerd zijn en daardoor intiem. Je moet ons niet alleen van op een afstand bekijken, maar eigenlijk ook van heel dichtbij.

Het motto van de tentoonstelling is: KIJK ONS NOU.

Kijk maar goed, we hangen ervoor…

 

APRIL 2008:  LEINTJE HOOGENKAMP

Verrukkelijke caleidoscoop van “menselijk gevoel”

Er is weer een nieuwe tentoonstelling in de HOED. Deze keer met fraai grafisch werk: linoleumsneden en poëzieteksten.

Het gaat allemaal over gevoel en het is gemaakt aan de hand van een theorie uit de negentiende eeuw. Toen dacht men dat onze hersenen verdeeld waren in vakjes, in knobbels. Voor ieder gevoel was er een knobbel, voor vijandigheid, voor hebzucht, voor verliefdheid, enzovoort. Intussen weten we wel dat onze hersenen heel anders werken, maar mensen zijn mensen gebleven en het menselijk gevoel van nu wijkt niet zoveel af van het gevoel van destijds.

 

De kunstenares Leintje Hoogenkamp stelde een lijst op van alle hersenknobbels die door de negentiende-eeuwers waren bedacht, zocht er prachtige poëzieteksten bij en maakte bij ieder gevoel een afbeelding. Uiteindelijk zal dit in boekvorm worden gedrukt, samen met werk van Jan Willem Kwinkelenberg, die op precies dezelfde manier te werk is gegaan. Van iedere afbeelding zijn ook enkele losse afdrukken gemaakt en deze zijn nu te zien (en te koop) op de tentoonstelling. Leintje exposeert de vierendertig afbeeldingen die ze al af heeft. In totaal zullen het er vijftig worden.

Opvallend is het fraaie drukwerk. Alle letters zijn met de hand in lood gezet en de tekstblokken zijn daardoor op zichzelf al kunstwerken. Ernaast iedere keer een subtiele tekening, waarin de emotie scherp wordt getroffen. Gaandeweg neemt de toeschouwer zo kennis van een verrukkelijke caleidoscoop van de menselijke psyche.

 

Het project van Leintje en Jan Willem heet De Hoofdzaak. Ze beschrijven het uitvoerig op hun  homepage.

 

Leintje studeerde aan kunstacademies in Utrecht, Kampen en Ottawa. Ze exposeerde vaker, o.a. in Zuiderwoude. Organisator Louis Ponsioen van Kunst Kijken Monnickendam tipte de huisartsen over haar werk.

 

Het onderwerp past helemaal bij het beleid van de HOED. De Monnickendamse huisartsen hebben dit jaar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) tot speerpunt van hun beleid gemaakt. GGZ-hulpverleners houden nu al spreekuur in de HOED. Binnenkort komt daar een speciale medewerker voor jeugdzorg bij. Zo willen de huisartsen ook in de geestelijke gezondheidszorg een spilfunctie gaan vervullen.

 

Vrijdag 18 april is de tentoonstelling officieel geopend door Monnickendammer Hans van Amstel. Hij is bij verzekeraar Achmea verantwoordelijk voor het GGZ-beleid. Bij de opening waren tal van psychologen, psychiaters en andere GGZ-werkers uit de regio aanwezig. 

 

De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de HOED.

 

 

 

November 2007: Verstandelijk gehandicapten exposeren schilderijen in Monnickendamse HOED.

 

In de praktijkruimte van de Monnickendamse huisartsen is een nieuwe tentoonstelling, deze keer met kunstwerken uit Fred’s Galerie, een kunstwerkplaats voor verstandelijk gehandicapten. Het zijn schilderijen op doek en papier.

 

De Monnickendamse huisartsen hebben een lange relatie met de bewoners van de wooncluster aan de Oude Zijds Burgwal, die vroeger gehuisvest was in gebouw De Vriendschap in de Kerkstraat. De meest bewoners hebben een lichte verstandelijke beperking. Ze vormen al jaren een vast bestand in de huisartsenpraktijken en zijn er kind aan huis.

 

“De Vriendschap” hoort echt bij Monnickendam. De bewoners horen als het ware bij het straatbeeld. De Monnickendammers kennen veel van hen bij naam. Een prachtig voorbeeld van geslaagde integratie van deze bevolkingsgroep in de maatschappij.

 

Kunst door verstandelijk gehandicapten staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling.

In de regio Waterland is er Fred’s, verbonden aan een kunstwinkel en galerie in de Breedstraat. Fred’s is onderdeel van de Prinsenstichting.

 

In het Weeshuis in Monnickendam is, behalve de theeschenkerij ook een werkplaats waar glaskunst wordt gemaakt. Vorig jaar verscheen een fraai jubileumboek van de stichting Philadephia “Gewoon ongewoon”, waarin de werkplaats uitvoerig wordt beschreven. De Monnickendamse glaskunst is te koop in Artshop Paxxx aan de Prinsengracht in Amsterdam. De stichting Philadelphia heeft diverse kunstwerkplaatsen. Zie: http://www.philadelphia.nl/pages/regios/kunst.html en http://www.philadelphia.nl/amsterdamwaterland/zijaanzij.html.

 

De hoofdmoot van de tentoonstelling bestaat uit werken die zijn geïnspireerd op schilderijen van Rembrandt. Op de tentoonstelling hangen foto’s van de schilderijen van Rembrandt naast de tentoongestelde kunstwerken. Verder zijn er enkele kleurrijke grote doeken met andere onderwerpen.

 

Opvallend aan de werken is de onbevangen, expressieve stijl. Het kleurgebruik is vaak erg mooi. Kijk niet naar de tekenkundige vaardigheden, maar naar de expressie, de uitdrukkingkracht. Kunstenaars zijn mensen die dingen laten zien, die anderen niet zien. En als je dat beseft, dan weet je: dit zijn kunstenaars.

 

De schilderijen zijn te koop (enkele zijn al verkocht). Informatie bij Fred’s  Breedstraat 16
1441 CC Purmerend, tel: 0299 428745.
De prijzen variëren van ongeveer 50 tot 250 euro.

 

 

 


Mei  2007:  De magische foto’s van “La Mulder”

 

In de gemeenschappelijke ruimtes van de HOED zullen exposities worden gehouden. De eerste tentoonstelling is van de getalenteerde Monnickendamse fotografe Rieta Mulder.

Rieta exposeerde eerder, o.a. in Friesland en kort geleden in Italië.

Voor de expositie in onze HOED koos ze “mensen” als onderwerp.

Voor een deel zijn het portretten die ze eerder maakte, voor een ander deel een lange serie van bejaarden uit Swaensborch, die ze in april van dit jaar heeft gemaakt. Haar portretfoto’s hebben een ontroerende diepe psychologie. Daarnaast doet ze iets extra’s met zowel het zwartwitmateriaal (let eens op hoe mooi ze zijn afgedrukt) als met de kleurenfoto’s (vaak verrassend van onderwerp en compositie, soms ronduit spectaculair). De zwartwitportretten van de Monnickendamse bejaarden zijn van een grote zachtheid.

 

In Italië exposeerde Rieta portretten en zeer fraaie landschapsfoto’s. Ze haalde er de kranten mee: “Le fotografie magiche della Mulder”, ofwel “De magische foto’s van La Mulder”.

 

Rieta gebruikt diverse technieken: veel zwartwitfotografie, maar ook wel experimentele digitale technieken. Verder gebruikt ze soms een heel bijzondere kamera (op deze tentoonstelling niet te zien): de pinhole-camera, een kamera zonder lens, de oude camera obscura, de oervorm van fotografie.

 

Rieta Mulder, telefoon: 0299-652624