Kunst in de HOED

 

De wachtkamer en de hal van de HOED in Monnickendam zijn ingericht als permanente expositieruimte. Wij streven naar tentoonstellingen die artistiek verantwoord zijn. Werk van kunstenaars uit onze eigen regio heeft onze voorkeur. 

 

 

 

 

 ______________________________________________________________________________________________________

 

9 april 2019

Op dit moment zijn de schilderijen te bewonderen in de HOED van "Samen één"

 

                                       "Expositie "samen één"

 

De in de praktijk tentoongestelde werken zijn gemaakt door vier verschillende mensen, Astrid, Els, Ronne en Wil. Astrid, Els en Ronne hebben het tekenen en schilderen van Wil geleerd.

 

Allereerst kwam Ronne in oktober 2006 bij Wil. Zij wilde ontdekken of de kunst van tekenen en schilderen wat voor haar was. Zij is begonnen met aquarel. Vele jaren heeft zij hiervan genoten maar op dit moment heeft zij het gevoel dat acryl haar meer ligt. In november 2006 kwam Astrid met Ronne mee. Ook Astrid startte met aquarel. Zij ging gelijk op met Ronne, maar na een paar jaar probeerde zij olieverf. Hoewel zij aquarel nog steeds een mooi medium vindt werkt zij alweer enkele jaren met olie vermengde pigmenten. In mei 2007 kwam Els via Astrid erbij. Els wilde graag leren tekenen. Echter na een half jaar met het potlood in de weer te zijn geweest, wilde zij door onder andere wat zij zag bij de anderen wel eens weten of verf ook wat voor haar was. Inmiddels heeft Els haar eerste acryl afgerond.

 

 Ronne

 Al vanaf haar vroege kinderjaren kon weinig Wil zoveel boeien als het uitbeelden van wat ze zag, voelde en bezig hield. Mensen om haar heen zagen haar daarom meestal bezig met tekenen en schilderen. Men zag haar regelmatig met potlood en verf in de weer om alles wat zich in haar leven afspeelde vast te leggen op papier en doek. Al snel bleek dat ze hiervoor aanleg had. Al vroeg ooggste zij waardering van volwassenen en kinderen om haar heen. Door omstandigheden echter heeft zij niet de mogelijkheid gekregen zich professioneel in de teken- en schilderkunst te scholen maar verdiende zij de kost met een administratief beroep. In 1993 kwam zij zichzelf tegen en ontdekte zij dat het voor haar beter was het pad van de kunst te betreden. Vanaf dat moment heeft zij zich aan de teken- en schilderkunst overgegeven en is zij zich gaan bekwamen in allerlei technieken. Haar grootste inspiratiebron is de natuur en de menselijke gevoelens. Maar, zoals u in deze expositie kunt zien, schuwt zij het "boven natuurlijke"ook niet. Zij probeert dit alles vast te leggen met behulp van verschillende materialen in zowel figuratieve, gestileerde als abstracte vormen. Wil is een volledig autodidact beeldend kunstenaar.

 

 Tulpen

 Eind 1999 vroegen verschillende mensen Wil of zij hen wilde leren tekenen en schilderen. Ondanks dat zij zelf geen opleidingen in deze kunst had genoten heeft zij de stoute schoenen aangetrokken en lessen voor allerlei technieken in elkaar gedraaid. In oktober aanstaande geniet zij nu al twintig jaar van het samenzijn met anderen en van wat ze van hen mag leren. Het allerbelangrijkste hiervan is voor Wil het genieten van het tekenen/schilderen en het samenzijn. Dat kunst bijzondere banden tussen mensen schept kunt u aflezen aan de tijd dat Astrid en Ronne al bij Wil gedurende enkele maanden per jaar wekelijks komen werken en dat Els inmiddels al twee jaar meedoet.

 

 Giraffe

 Eind vorig jaar kwam Astrid met de vraag of we het leuk zouden vinden om met elkaar een expositie te verzorgen. Astrid had de vraag gekregen of zij in Monnickendam haar werk wilde tentoonstellen. Om dit alleen te doen vond zij niets, maar met elkaar, dat leek haar wel wat. En met haar vonden Els, Ronne en Wil dit ook.

Zij hopen dat u net zoveel geniet van het zien van de schilderijen als dat zij hebben gedaan met het maken ervan.

 

 Voor het inzien van de prijslijst, klikt u HIER 

 

 

 

Vorige tentoonstellingen 

- 2018-2019 Wim Tielemans, schilderijen

-2018 Dirk Oosterbaan, schilderijen

-2018 Belinda van Deijk, portretten

-2017 Thema foto's Insecten van Leo de Bruijn 

-2017  10 jaar HOED, expositie gemaakt door medewerkers

- 2017 Kunst uit Waterland exposeert

- 2016 Marja Tiebout, schilderijen

- 2016 Foto Community Waterland, Studio Arnold van der Zee

- 2016 Gerda Schoehuijs, schilderijen

- 2016 Jos Brölman: Nosybirds

- 2015 Joop van der Ryd: Pentekeningen

- 2015 Henri Cassiers: Dorpsgezichten en klederdrachten foto's Olaf klijn) 

- 2014  Elly Koot

- 2014  Foto's van Ellen Haars

- 2013  De rustgevende landschappen van Foppe van Dijk

- 2013  Het vakmanschap van Hella Maas

- 2013, Vera Schoone: etsen en schilderijen

- 2012, Julian van Spankeren: de jonge Monnickendamse tekenaar

- 2012,  Henny Herst: verrassend veelzijdig

- 2011, Fotograaf Olaf Klijn: Voor het licht 

- 2011, De scherpe blik van dokter Dijkstra: vogelfoto's

- 2010, Liesbeth Beets: De kleinkinderen van Liesbeth Beets

- 2009, Rieta Mulder: Portretten van de medewerkers van de HOED

- 2008, Leintje Hoogenkamp: Linoleumsneden en gedichten

- 2007, Fred's atelier: Werk van verstandelijk gehandicapten

- 2007, Rieta Mulder: Gezichten uit Swaensborch